
Laboratorul de educație media. Un #podcastCJI
Decantăm narațiuni, adăugăm opinii pertinente și ne antrenăm curiozitatea și gândirea critică pentru a lua decizii mai bune și pentru a nu fi manipulați.
Podcastul face parte din Programul de Educație Media demarat de Centrul pentru Jurnalism Independent în parteneriat cu Romanian American Foundation și este susținut prin proiectul BROD – Observatorul Bulgaro-Român de Media Digitală.
Laboratorul de educație media. Un #podcastCJI
Rolul jurnalistului - de la nevoile publicului la interes public
Tudor Mușat este jurnalist de radio și televiziune și este autorul podcastului de interviuri "THIS IS THE STORY". Discută cu Julia Nagy, gazda podcastului CJI, despre rolul jurnalistului în 2025 - de la alegerea subiectelor și a unghiurilor, până la crearea conținutului care să răspundă la nevoile publicului din era social media.
„Nu-i nimic rău să pleci de la informații postate pe social media, dar lumea trebuie să înțeleagă așa: că jurnaliștii au ceva ce ceilalți utilizatori de social media, așa-ziși influenceri, furnizori de conținut, nu știu, persoane care au senzația că oricine poate fi jurnalist, cetățean, au ceva în plus, au două lucruri, au acces și au responsabilitate,” explică Tudor Mușat.
Despre motivele pentru care încrederea în presă scade, despre presiunile editoriale, dar și despre cum poate presa să îi atragă pe tineri:
„Cum să-i aducem pe tineri spre presă? Făcându-i să înțeleagă că presa nu e un concept învechit. Presa, ca și societatea, ca și tehnologia, a tot evoluat. Adică nu e dacă spui cuvântul presă versus Insta sau versus TikTok e ceva, mamaie versus [...] adolescentul din ziua de azi, nu. Presa are și ea formele ei de manifestare cât se poate de moderne.”
Acest episod al podcastului face parte din Programul de Educație Media demarat de CJI în parteneriat cu Romanian American Foundation și este susținut prin proiectul „Digital literacy transformation for Romanian Youth”, proiect finanțat de Fondation Botnar, coordonat de CJI și implementat în parteneriat cu Ashoka România, E-Civis, EDUMI, Funky Citizens și Grupul PONT.
Acest material reflectă numai punctele de vedere ale participanților la dialog iar partenerii menționați nu pot fi făcuți responsabili pentru nicio utilizare a informațiilor conținute aici.
#podcastcji #laboratoruldeeducatiemedia #podcast #educatiemedia #medialiteracypodcast